PRIEŠMOKYKLINIS UGDYMAS IR PENKIAMEČIAMS

 

Šalyje ankstinamas vaikų ugdymas – nuo rugsėjo pirmosios priešmokyklinukais galės būti ir penkiamečiai. Ankstinimo procesas nėra privalomas. Apsispręsti dėl to pirmiausiai turės tėvai.

Tokį sprendimą teks priimti tėvams, kurių vaikas gimė tais kalendoriniais metais, kai vaikui sueina penkeri metai. Jeigu tėvams kyla abejonės dėl vaiko brandos, jie gali kreiptis į Švietimo pagalbos tarnybą prašydami įvertinti vaiko brandą ugdytis pagal priešmokyklinio ugdymo programą. Rekomenduojama kreiptis ne anksčiau nei vaikui sueina 4 metai ir 8 mėnesiai (atsižvelgiant į vaiko brandumo mokyklai įvertinimo testo taikymo galimybes). Švietimo pagalbos tarnyba ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo kreipimosi dienos atlikusi vaiko brandos vertinimą, pateikia rekomendacijas tėvams.

Penkiamečiai, anksčiau pradėję ugdytis pagal priešmokyklinio ugdymo programą, galės būdami šešerių pradėti mokytis pagal pradinio ugdymo programą. Vadinasi, bus keletas pereinamųjų metų, kai pirmokais bus šešiamečiai ir septynmečiai. O priešmokyklinukais jau galės būti ir mažesnieji, kurie tam iš tiesų pasirengę.

Priešmokyklinis ugdymas Lietuvoje tapo privalomas nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. Jo tikslas – užtikrinti optimalią vaiko raidą, atsižvelgiant į jo asmens unikalumą ir ugdymosi poreikius, padėti pasirengti sėkmingai mokytis mokykloje. Priešmokyklinis ugdymas vykdomas pagal švietimo ir mokslo ministro patvirtintą Priešmokyklinio ugdymo bendrąją programą. Gerbiami tėveliai, jei Jūsų vaikas jau lanko ikimokyklinio ugdymo įstaigą ir Jūs pageidaujate paankstinti vaiko privalomą priešmokyklinį ugdymą, informuokite ugdymo įstaigos, kurią lanko Jūsų vaikas, vadovą. O jeigu Jūsų vaikas ateinančiais metais jau bus pirmokas, turite pateikti prašymą iki kovo 1 d. dėl pradinio ugdymo programos pradžios į bendrojo lavinimo mokyklą, pagal Jūsų gyvenamąją vietą.

Kilus klausimų, galima kreiptis Kupiškio rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyrių, tel. 8(459) 35523.

Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus
vyriausioji specialistė

Irena Mockuvienė